Dover, Alling, Tulstrup Pastorat

Alling Kirke er en af landets mindste og ligger meget markant på en lille bakke i byen.

Kirken er opført omkring 1150 i romansk stil, af granitkvadre, skibet på skråkantsokkel, koret på karnisprofileret sokkel.

Man kan forestille sig hvordan de Alling-bønder har slidt for at få kørt sten sammen fra markerne til byggepladsen.

Stenmesteren og hans svende har så tilhugget dem og bygget kirken, udvendig af granitkvadre, indvendig af kalkmørtel og mindre marksten.

I det ydre bevarer kirken sin middelalderlige karakter i usædvanlig grad.

Set fra nord står bygningen endda omtrent i sin oprindelige skikkelse.

Kirken formodes bygget som en missionskirke ca. år 1125.

Den ligger blot en dagsrejse fra bispesædet i Århus.

Tulstrup kirke blev bygget centralt beliggende ved den gamle kongevej mellem Skanderborg og Viborg. Den ligger desuden nær ved Gudenåsystemet, som på den tid var en vigtig vandvej. Endelig ligger den nær ved et vadested over Knudå.

Bygningens apsis af frådsten (kildekalk) er ældst og jævnaldrende med apsiderne på klosterkirken i det nærliggende Veng. Kirkens alder er deuden vurderet ud fra kirkens (nu overkalkede) romanske kalkmalerier.

Tulstrup kirke er indviet af ærkeenglen Skt. Mikael, der var de missionerende munkes beskytter.